Strona korzysta z plików cookies w celu realizacji usług i zgodnie z Polityką Plików Cookies.
Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do plików cookies w Twojej przeglądarce

FIT SŁODKOŚCI

SERNIK MICHAŁEK

SKŁADNIKI NA SPÓD:

200g mąki -gryczanej, owsianej, bezglutenowej (do wyboru)

100g ksylitolu

20g kakao

90g jogurtu naturalnego

80g masła orzechowego

2 żółtka (białka potrzebne do masy )

1/2 łyżeczki proszku do pieczenia

szczypta soli

SKŁADNIKI NA MASĘ :

350g twarogu

 

2 białka jaj ( pozostałe po wykonaniu spodu)

1jajko

50ml mleka

100 ksylitolu

40g waniliowego budyniu nbez cukru

3 krople aromatu waniliowego

WYKONANIE:

Wszystkie składniki  zagniatamy -dzielimy na diwe części.Jedna cześc chowamy do zamrazarki w celu schłodzenia-drugą wylepiamy nasmarowana olejem foremkę.

Składniki na masę- wszystkie składniki oprócz budyniu  miksujemy na jednolita masę-na koniec dokładamy budyń i znów blenderujemy.

Tak przygotowaną masę wylewamy na przygotowany spód.Sernik wstawiamy do nagrzanego piekarnikado 180c i pieczemy ok 15 min -po czym dodajemy  drugą połowę  ciasta (ta ktora była w zamrażarce)startą na tartce i znów pieczemy 30 min.Gdy sie upiecze zostawiamy d całkowitego wystygnięcia

 

 

FIT JEŻYKI

1 jajko
75g mąki ryżowej
20g mąki kokosowej
10g masła klarowanego/oleju kokosowego
15g syropu klonowego/miodu
łyżka erytrytolu

WYKONANIE:
Masło rozpuszczamy. Wszystkie składniki umieszczamy w misce i wyrabiamy ciasto. Odstawiamy na moment, aby mąka wciągnęła wodę. Formujemy ciasteczka. Wyszło mi 6 dużych kółek.
Pieczemy 11-13min w 180*C
Krem:
50g daktyli
25g masła orzechowego (użyłam z nerkowców)
15g dowolnych orzechów
20g rodzynek
Daktyle zalewamy wrzątkiem i odstawiamy na co najmniej pół godziny. Po tym czasie odlewamy wodę, dodajemy masło orzechowe i blendujemy do powstania gładkiej masy. Masę wykładamy na wcześniej upieczone ciastka.
Rodzynki i orzechy siekamy na drobne kawałki i posypujemy nasze ciastka
Polewa:
50g gorzkiej czekolady
15g masła klarowanego/oleju kokosowego
Czekoladę i masło rozpuszczamy w kąpieli wodnej. Polewamy nasze ciastka i odstawiamy do lodówki.
Wyszło mi 6 dużych ciastek.

KAKAOWE BABECZKI

2 jajka
100g mąki (dałam zmielone płatki ryżowe)
duży banan (100g)
15g masła klarowanego (może być olej kokosowy)
25g masła orzechowego
płaska łyżeczka proszku do pieczenia
słodzidło
20g kakao

WYKONANIE:
Masło klarowane rozpuszczamy, banana rozciapujemy widelcem. Wszystkie składniki blendujemy do powstania jednolitej masy. Masę przelewamy do foremek.
Pieczemy 25min w 180*C (WYCHODZI OK 9 BABECZEK )

BABECZKI CYTRYNOWO-JOGURTOWE

3 jajka
100g mąki kukurydzianej
100g gęstego jogurtu naturalnego (np skyr)
3 spore łyżki soku z cytryny/limonki
słodzidło
płaska łyżeczka proszku do pieczenia

WYKONANIE:
Białka ubijamy na sztywno, dodajemy resztę składników i miksujemy na najmniejszych obrotach tylko do powstania jednolitej masy
(bez ubijania białek też wyjdzie, tylko będzie niższe).
Pieczemy 40min w 180*C

Polewa(opcjonalnie):
15g białej czekolady
8g masła klarowanego
Masło z czekoladą rozpuszczamy w kąpieli wodnej i polewamy ciasto. Na wierzchu posypałam jeszcze startą gorzką czekoladą

Kontakt...

Telefon: +48 881 505 788
FacebookGoogle +InstagramYouTube

Formularz kontaktowy:

Współpracuję z: