Strona korzysta z plików cookies w celu realizacji usług i zgodnie z Polityką Plików Cookies.
Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do plików cookies w Twojej przeglądarce

FASOLKA PO BRETOŃSKU

500g fasoli jaś
400g piersi z kurczaka
200g kiełbasy*
20g oliwy/oleju
250g koncentratu pomidorowego/passaty pomidorowej
sól, pieprz

WYKONANIE:
Wersja I:
Fasole zalewamy woda ponad jej poziom i odstawiamy na całą noc.
Wersja II:
Fasole zalewamy wrzątkiem ponad jej poziom i odstawiamy na godzinę.

Następnie fasolę gotujemy do miękkości. Filet z kurczaka kroimy w kostkę, przyprawiamy solą i pieprzem i podsmażamy na oliwie, po chwili dodajemy pokrojona w kostkę kiełbasę i całość smażymy aż kurczak będzie miękki. Zawartość patelni wsypujemy do gotującej się fasoli, dodajemy koncentrat pomidorowy, przyprawiamy solą i pieprzem i jeszcze chwile gotujemy.
.
*kiełbasę można zastąpić kurczakiem i w ten sposób zaoszczędzimy dodatkowe kalorie

 

****Fit pizza z patelni***

 

 

 Składniki:
1.Mleko 1,5% 125g
2.Cebula 100g
3.Rukola 100g
4.Pierś z kurczaka 100g
5.Papryka czerwona 70g
6.Jogurt naturalny 60g
7.Jaja kurze 55g
8.Passata pomidorowa 50
9.Mozzarella z bazylią 30g
10.Mąka ryżowa 2,5 łyżki
11.Mąka owsiana pełnoziarnista 2,5 łyżki
12.Oliwa z oliwek 1 łyżka
13.Płatki owsiane 1 łyżka
14.Proszek do pieczenia 1 łyżeczka
15.Oregano, sól ,pieprz,ksylitol -  szczypta
16.Czosnek-ząbek                                                                                                                                                               

  Wykonanie:
1.Wszystkie skłąndiki na ciasto mieszamy
(jaja, mąkę, proszek do pieczenia , otręby , mleko i przyprawy )
2.Wylewamy ciasto na patelnię nasmarowaną oliwą
3.Smażyć przez 1,5 min i przewrócić na druga stronę gdy na ciescie bedzie duzo pęcherzyków .
4.Po obróceniu zdjąć patelnie z ognia, nałożyć składniki i smażyć dalej przez 12-15 min pod przykryciem.
5.Pizze pokroić , polać sosem i gotowe

--------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

 

 

 

 

ZDROWE POMYSŁY NA OBIADY I KOLACJE


 

CURRY Z MANGO I KURCZAKIEM

Składniki: 
1 filet z kurczaka
1 puszka mleczka kokosowego
1 mango
przyprawy ( curry, sól, papryka słodka, papryka chilli, imbir, czosnek, kurkuma, kolendra, rozmaryn )

Sposób przygotowania:
Mięso kroimy w kostkę, przyprawiamy i odstawiamy ( najlepiej przygotować kurczaka i zostawić w przyprawach na noc w lodówce ).
Następnie lekko podsmażamy na oleju kokosowym, dodajemy mleczko i obrane, pokrojone mango.
Gotujemy kilka minut, doprawiamy i GOTOWE :)
____________________________________________________________________________________________________________________________

 

KURCZAK W CIEŚCIE

Składniki: 
1 cały filet z kurczaka - kroimy na większe kawałki, przyprawiamy (solą i pieprzem) i odstawiamy. 
2 jajka
4 łyżki mąki kukurydzianej
4 łyżki mleka / wody
przyprawy ( curry, sól, pieprz, imbir, czosnek, kolendra, sezam biały, czarnuszka )

Sposób przygotowania:
Wszystkie składniki łączymy, dodajemy mięso i dokładnie mieszamy.
Smażymy na złoty kolor.
P/S Kurczak jest mega soczysty dzięki powłoczce z ciasta.
____________________________________________________________________________________________________________________________

 

PALUCHY OWSIANE

Składniki:
około 1,5 szklanki mąki ze zmielonych płatków owsianych
2 jajka
1 kulka sera mozzarella
2 łyżki sezamu
przyprawy ( sól, pieprz kolorowy, papryka słodka, papryka ostra, bazylia, oregano, cząber )
pół łyżeczki proszku do pieczenia

Sposób przygotowania:
Ser ścieramy na tarce, mieszamy z resztą składników i zagniatamy ciasto.
Formujemy wałeczek na grubość małego palca i kroimy w 4 cm paluchy.
Smażymy na oleju kokosowym z każdej strony.
____________________________________________________________________________________________________________________________

 

KANAPKI NA BUŁCE Z MIKROFALÓWKI

Składniki:
1 jajko
3 łyżki mąki kukurydzianej
1 łyżka mąki kokosowej
1 łyżka masła ghee / oleju kokosowego
3 łyżki mleka
sól do smaku

Sposób przygotowania: 
Masło rozpuszczamy i mieszamy z resztą składników.
Masę przekładamy do kokilki nasmarowanej odrobiną tłuszczu i wstawiamy do mikrofalówki na około 2-3 minuty (najwyższa moc).
Przekrawamy na pół i grillujemy + sos jogurtowy z curry, sałata, pomidor, smażone tofu i wczorajszy pieczony kurczak ze skórą.
__________________________________________________________________________________________________________________________

 

TARTA

Składniki:
1 szklanka mąki żytniej
3 czubate łyżki oleju kokosowego w postaci stałej
2 łyżki mleka
1 jajko
przyprawy ( sól, chili, oregano, tymianek )

Sposób przygotowania: 
Z podanych składników zagniatamy ciasto, wykładamy dno i lekko boki formy 21 cm ( papier do pieczenia tylko na dno ).
Wstawiamy na 15 min do lodówki następnie zapiekamy przez 10 minut w temperaturze 180 stopni.

Składniki na nadzienie:
1 łyżka gęstego jogurtu
1 jajko
sól
pieprz

Sposób przygotowania nadzienia:
Na podpieczony spód wylewamy jogurt wymieszany z jajkiem i przyprawami.
Podsmażone warzywa układamy ( kilka pieczarek, cebula, papryka ) i zapiekamy jeszcze przez około 25 minut.

 

BEZGLUTENOWA TORTILLA

500 g mąki ryżowej

1 łyżeczka ziół prowasalskich

1/2 łyżeczki słodkiej papryki

5 łyżek roztopionego oleju kokosowego lub innego

300 ml mleka

mozna dodac troche wody mineralnej gazowanej

Do miski wsypujemy mąkę i przyprawy.Całość mieszamy.Dodajemy olej oraz mleko i miksujemy do uzyskania jednolitej konsystencji.Jeśli ciasto jest zbyt gęste, dolewany troche  gazowanej wody mineralnej.Ciasto smażymy na rozgrzanej patelni tak jak naleśniki.Za każdym razem, gdy nakładamy ciasto na patelnię, należy je najpierw przemieszać,aby sie nie rozarstwiło.

 

 

 

Kontakt...

Telefon: +48 881 505 788
FacebookGoogle +InstagramYouTube

Formularz kontaktowy:

Współpracuję z: