PONIŻEJ ZNAJDZIECIE KILKA POMYSŁÓW NA TANIE, SZYBKIE A PRZEDE WSZYSTKIM ZDROWE DANIA :)
FIT SŁODKOŚCI
KOKTAJI SNICKERS
200 ml mleka (do wyboru-migdałowe,kokosowe,bez laktozy)
1 banan,
2 łyżki masła orzechowego
1 łyżka kakao
WYKONANIE:
Wszystkie składniki benderujemy ze sobą
PUDDING CZEKOLADOWY
1 szklanka dowolnego mleka
1 łyżka kaszy jaglanej
6 szt daktyli
pół tabliczki czekolady 70%-80%.
WYKONANIE:
Kaszę przelewamy wrzątkiem, umieszczamy w garnuszku razem z daktylami i mlekiem. Gotujemy około 12 minut, ściągamy z palnika i dodajemy czekoladę. Mieszamy do momentu roztopienia i blendujemy na aksamitną masę.
MUS CZEKOLADOWY
aquafaba (woda po ciecierzycy z puszki) / 2 sparzone białka jaja
3 łyżeczki erytrytolu/cukru
50g czekolady gorzkiej
20ml mleka
Szczypta soli
WYKONANIE:
Aquafabe/białko ubijam ze szczyptą soli oraz erytrytolem na sztywną pianę. Czekoladę rozpuszczam razem z mlekiem i łączę ja z pianą. Przelewam do naczynek i zostawiam do schłodzenia w lodówce. Podaję z domowym dżemem wiśniowym.
BUDYŃ JAGLANY
pół szklanki kaszy jaglanej
2-3 szklanki mleka.
2 łyżki kakao
2 łyzki miodu (lub wiecej w zalezności od upodobań)
WYKONANIE:
Kaszę gotujemy do miękkości w mleku (w zależności od pożądanej gęstości, 2 lub 3 szklankach).Dodajemy 2 łyzki kakao oraz miód Tak przygotowaną kaszę blendujemy na gładką, aksamitną masę. Możemy podać z owocami lub naturalnym jogurtem -posypać kakao.
FIT RAFFAELLO
SKŁADNIKI: 4 małe słoiczki
1 op.serek naturalny lub serek homogenizowany
4 łyżki ekspandowanej gryki
4 łyżki wiórków kokosowych
2 łyżki ksylitol
4 łyżki migdałów w słupkach
4 łyżeczki chipsów kokosowych
opcjonalnie aromat kokosowy lub migdałowy
WYKONANIE:
Serek miksujemy z erytrolem, dodajemy wiorki kokosowe i ewentualnie aromat.
Na dno słoiczka wsypujemy ekspandowana grykę ,migdały następnie kładziemy cześć serka i znów grykę ,serek i na to kuleczkę raffaello i posypujemy reszta migdałów i chipsami kokosowymi.
FIT MONTE
SKŁADNIKI:
jogurt grecki 400g
3 łyżki miodu
ekstrakt waniliowy -kilka kropel
3 łyżki masło z orzechów laskowych lub zmielone orzechy laskowe
2 łyżki kakao niesłodzone
orzechy laskowe, płatki migdałowe do dekoracji
PRZYGOTOWANIE:
Musimy przygotować dwie warstwy - białą i czekoladowo-orzechową. Jogurt grecki przekładamy do dwóch miseczek.
- warstwa biała - do jogurtu dodajemy miód(1,5 łyżki) lub inne słodzidło i ekstrakt waniliowy (tylko nie aromat).
- warstwa czokoladowo-orzechowa - do drugiej miseczki z jogurtem dodajemy miód (1,5 łyżki), masło orzechowe (możemy je przygotować z orzechów laskowych, wystarczy przygotować 3 łyżki i zmielić na masło), kakao i ekstrakt waniliowy. Mieszamy dokładnie.
Układamy warstwami w pucharkach lub słoiczkach-sypiemy orzechami i płatkami migdałów
OWSIANKA Z CHIA I OWOCAMI
3 łyżki płatków owsianych
3 łyżeczki nasion chia
1 szklanka dowolnego mleka lub wody
dowolne owoce
WYKONANIE:
Nasionka i płatki dodajemy do mleka, dokładnie mieszamy.Możemy dodac ulubione owoce. Wstawiamy na noc do lodówki
LODY FIGOWE
250 ml smietanki 30% lub 36%
100 g miodu
10 swiezych fig
1 limonka sok
50 g prażonych orzechow pekan lub inne orzechy
DEKORACJE
Kilka świeżych fig
4 łyżki miodu
wafle do dekoraji lub orzechy itp
WYKONANIE:
Schłodzona smietankę ubijamy z miodem a puszysta pianę.Figi oczyszczamy, pozbawiamy skórki i miksujemy wraz z sokiem wycisnietym z limonki.Mieszamy ze smietanką i rozdrobnionymi orzechami pekan lub innymi.Dolewamy masę.Masę przekładamy do plastikowego pojemnika i wkładamy do zamrażalnika.Mieszamy co jakis czas
LODY BANANOWO-ORZECHOWE
2 banany
2 łyżki masła orzechowego
dodatki do lodów:
orzechy, czekolada,rodzynki
WYKONANIE:
Obieramy banany ze skórki-kroimy na plasterki i wrzucamy do zamrazarki na pare godzin.Wyciagamy i blenderujemy z masłem orzechowym.Na koniec dodajemy orzechy, czekoladę lub inne dodatki
SORBET MANGO I BANAN
SKŁADNIKI:
2 mango
2 banany
3 limoki
2 łyżki miodu
WYKONANIE:
Mango przekrawamy na pół,usuwamy pestkę i obieramy ze skórki.Obieramy tez banany.Wkładamy owoce do blendera,dodajemy sok wyciśniety z limonek oraz miód.Miksujemy na gładka masę ,która przekładamy do foremki,nastepnie do zamrazarki na ok 3-4 godz.
LODY SNICKERS z 4 składników:
4 banany
200 ml jogurt naturalny
4 łyki masło orzechowe
orzechy do dekoracji
WYKONANIE:
Banany zblenderuj z jogurtem naturalnym na glaka masę-dodaj na sam koniec masło orzechowe i wymieszaj. Przekładamy do plastikowego pudełka i sypiemy orzechami .Całość wrzucamy do zamrażarki na 3-4 godz.
TARTA ŚLIWKOWA
SKŁADNIKI :
250g mąki orkiszowej lub bezglutenowej
125g masła
50g ksylitolu
3 łyżki zimnej wody
1 żółtko
szczypta soli
WYKONANIE:
Wyrobić krótko ciasto i odłożyc do lodówki na 1 h
ŚRODEK:
500-600 g śliwek lub innych owoców(jabłka, gruszki)
50 g ksylitolu lub brązowego cukru
2 łyzki mąki ziemniaczenej
2 łyżki soku z cytryny
40 g zmielonych pistacji (mozna bez)
WYKONANIE:
Śliwki wymieszac z ksylitolem, sokiem z cytyny i mąką ziemniaczaną.Odstawic na ok 15 min
Wyjąć ciasto z lodówki -rozwałkować -wyłożyc pistacje na srodek.Wyłożyc pokrojone śliwki na wierzch.Piec 30 min w temp 180stC
TARTA Z BUDYNIEM
SPÓD :
6 łyżek mielonych migdałów,
6 łyżek mąki kokosowej
ok. 12 łyżek mleka
2 jajka
1 łyżka kakao b
budyń bezglutenowy o dowolnym smaku (lub można zrobić samemu)
owoce do wyboru
WYKONANIE:
Wymieszać, przełożyć do formy wyłożonej papierem do pieczenia, samo dno. Moje piekły się 20 minut w 180*C. Przy większej tarcie czas pieczenia się wydłuży.
BUDYŃ : 2 szklanki mleka, 3 łyżeczki mąki ziemniaczanej, 2 żółtka, 1 laska wanilii (można pominąć), 2 łyżki miodu. Wanilię przekroić wzdłuż i wydrążyć nasionka. Włożyć do garnka, wlać 1,5 szklanki mleka i zagotować. Resztę mleka wymieszać z żółtkami, miodem i mąką. Dodać do gotującego się mleka i ciągle mieszając doprowadzić do wrzenia. Przy dużej tarcie lepiej ugotować gęstszy budyń dodając więcej mąki żeby nie wypływał przy krojeniu
TARTALETKI a'la KINDER BUENO
SPÓD
2 tabliczki gorzkiej czekolady
1 łyżka płynnego oleju kokosowego
MASA
250g ricotty
1 duża łyżka masła z orzechów laskowych
1 łyżeczka erytrolu
1 łyżka mąki kokosowej
3 łyżki tartych orzechów włoskich (opcjonalnie)
WYKONANIE:
Czekoladę rozpuścić i połączyć z olejem kokosowym. Wylać do foremekna spód, łyżeczką rozprowadzić po bokach. Wstawic do zamrażarki.
Składniki na masę z ricotty wymieszać.
Masę nakładać do tartaletek, zostawiając na górze miejsce na polewę czekoladową.
Polać wierzch tartaletek i wstawić do zamrażarki na około 30 m
CYTRYNOWE PTASIE MLECZKO
SKŁADNIKI:
1 galaretka cytrynowa
400g jogurtu grekiego (lub normalnego, bez laktozy)
ksylitol lub miód (do dosłodzenia wg uznania)
gorzka czekolada 80% bez cukru
olej kokosowy lub masło klarowane
WYKONANIE:
Galaretkę rozpuszczamy w szklance wrzacej wody-studzimy( galaretka musi zostac delikatnie ciepła).Dodajemy jogurt grecki do wystudznej galaretki oraz miód bądz ksylitol-mieszamy.Wylewamy d foremki i wstawiamy do lodówki na pare godzin.W małym rondelku rztapiamy k 1 łyżki masła i połwe kostki gorzkiej czeklady.Smarujemy pokrojone ptasie mleczko
JOGURTOWO PROTEINOWE TARTALETKI
150 g jogurtu naturalnego
75 g mleka kokosowego
30 g białka o smaku truskawek w śmietanie
łyżka erytrol
200 g truskawki .
WYKONANIE:
1.Jogurt mieszamy z mlekiem kokosowym oraz białkiem i przekładamy na dno 5 foremek.
2.Wkładamy na 10 min do zamrażarki.
3.Truskawki miksujemy z erytrolem i przekładamy do foremek na lekko zmrożona jogurtowa masę.
4.Ponownie wkładamy do zamrażarki na ok 40 min.
Przed podaniem wyciągamy z zamrażarki na kilka minut.
PANNA COTTA
4 płatki zelatyny
400 ml mleka kokosowego
1 laska wanilii
2 łyzki ksylitolu
MUS OWOCOWY
200 g owoców (do wyboru)
2 łyżki miodu
WYKONANIE:
Płatki żelatyny namaczamy w zimnej wodzie .Mleko przelewamy do rondelka.Laskę wanilii przekrawamy na pół,tepą stroną noża wyjmujemy ziarenka i dodajemy je do mleka.Dosypujemy ksylitol.Całośc podgrzewamy na małym ogniu.Dodajemy żelatynęi rozpuszczamy,energicznie mieszając.Masę przelewamy do silikonowych foremek i wstawiamy do lodówki do stężenia.
MUS OWOCOWY
Owoce wkładamy do rondelka i dodajemy miód
Panna cottę wyciągamy z foremek na płaskie talerzyki .Serwujemy z musem
KOLOROWE MINI BEZY
SKŁADNIKI:
150g białka w temperaturze pokojowej (białko tak około z 4 jajek)
280g drobnego cukru do wypieków lub cukru kryształu
Dodatkowo:
barwniki spożywcze
brokat jadalny
WYKONANIE:
Do czystej suchej miski przełożyć białka i dodać cukier, ubijać mikserem, aż cukier się rozpuści. Potrwa to około 12-15 minut Gotową bezę przełożyć do rękawa cukierniczego z tylką (użyłam końcówek Wilton 1M, 2A, 1A, 1E, 2D) i wyciskać bezy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia . Papier do pieczenia można przykleić do blaszki odrobiną bezy.
Aby otrzymać kolorowe bezy do środka rękawa cukierniczego można przy pomocy np. noża nanieść trochę barwnika spożywczego w żelu lub można również zafarbować całą bezę dodając odrobinę barwinka. Blaszki z bezami wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec w temperaturze 100C na funkcji termoobieg przez około 2 godziny i 40 minut. Po wyjęciu z piekarnika odstawić do całkowitego ostygnięcia. Bezy przechowywać w szczelnych pojemnikach/ puszkach (ja przechowuję je tak około 2 miesiące).
MINI SERNICZKI Z CHIA na zimno
SPÓD
3/4 szklanki daktyli
5 łyżek płatków owsianych
1 łyżka masła orzechowego
możesz dodać 1-2 łyżki płynnego oleju kokosowego, żeby spód się lepiej skleił.
WYKONANIE:
Daktyle zalej wrzątkiem. Odstaw na 20-30 min. Odsącz. Zblenduj lub rozgnieć. Dodaj płatki i masło. Wymieszaj.
WARSTWA TWAROGOWA
kostka twarogu 250g
2 łyżki chia
2 łyżki erytrytolu
2-3 łyżki jogurtu greckiego
15g żelatyny rozpuszcxonej w 3/4 szkl.gorącej, przegotowanej wody
Składniki zblenduj. Na końcu dodaj żelatynę.
WARSTWA Z GALARETKĄ
owoce, u mnie borówki
1 opakowanie galaretki
Galaretkę rozpuść.
Układaj warstwami mini serniczki lub sernik w dowolnej np.silikonowej formie/foremkach :)
daktylowo- owsiany spód
masa twarogowa
owoce
galaretka
Spód zalej masą twarogową z chia i odstaw na noc do lodówki. Na drugi dzień dodaj owoce i galaretkę. Odstaw do lodówkido stężenia. Przechowuj w lodówce.
FIT PTASIE MLECZKO
2 pakowania serka wiejskiego
1 dowolna galaretka
1/2 tabliczki gorzkiej czoko
płynny olej kokosowy
WYKONANIE:
Serki odsącz, zblenduj. Galaretkę rozpuść w 1/2 szkl.przegotowanej gorącej wody. Dodaj do serków i wymieszaj.
Masę przelej do małej salaterki/pojemnika i wstaw do lodówki do stężenia. Wychodzi bardzo delikatna, jak pianka.
Czekoladę rozpuść, stopniowo dodawaj do niej po 1 łyżce płynnego oleju kokosowego do uzyskania odpowiedniej konsystencji polewy.
Polej pokrojoną masę lub całość. Jak wolisz.
Ponownie odstaw do stężenia.
FIT LIONY
15 daktyli
3 pełne łyżki masła orzechowego
2-3 pokruszone wafle ryżowe
tabliczka czekolady gorzkiej
olej kokosowy
WYKONANIE:
Daktyle namocz ok.20 min. Odsącz, zblenduj. Dodaj masło orzechowe i pokruszone wafle. Wymieszaj. Uformuj batoniki. Polewę zrób z płynnego oleju kokosowego i gorzkiej czekolady. Przechowuj w lodówce.
.
FIT TOFFIFEE
2 duże łyżki masła orzechowego
2 łyżki płynnego oleju kokosowego
orzechy laskowe
gorzka czekolada
WYKONANIE:
Masło wymieszaj z olejem. Masę przelej do foremki do 3/4 wysokości. Dodaj orzecha laskowego. Na każdej czekoladce zrób kleks z polewy czoko (gorzka czekolada + płynny olej kokosowy) i ponownie wstaw do zamrażarki, na kilka godzin.
Przechowuj w zamrażarce. Czekoladki szybko się roztapiają
FIT BATONY OWSIANE
120 g płatków owsianych
200 g mąki owsianej
100 g płynnego oleju kokosowego
20 g erytrytolu
1 łyżeczka proszku do pieczenia
malinowy dżem chia do przełożenia
WYKONANIE:
Płatki owsiane połączyć z mąką i płynnym olejem. Dodać erytrytol, proszek do pieczenia. Batony można przełożyć dżemem chia.Masę ułożyć w formie i wstawić do piekarnika, 180 stopni, 40 minut.
.
FIT PĄCZUSIE
1,5 szkl mąki bezglutenowej
3 jajka
200g serek waniliowy lub jogurt naturalny
1 łyżeczka ksylitol (lub cukier w wersji standardowej)
1 łyżeczka proszku do pieczenia
WYKONANIE:
Wszystkie składniki wymieszać łyżką i smażyć na mocno rozgrzanym oleju .Nabierać łyżeczka od herbaty i wrzucać naolej (wtedy delikatnie zmniejszyc płomień) smażyc z obu stron na złoty kolor.Dodatki wg uznania-ksylitol w postaci cukru pudru ,kakao,czekolada itp
DOMOWA CZEKOLADA
SKŁADNIKI:
65 g oleju kokosowego
25 g kakao
25 g ksylitolu (lub innego słodzidła-miód ,syrop klonowy)
dodatki:owoce,orzechy,wiórki ,suszona żurawina, nasiona sia,ekspandowana kasza jaglana lu gryka itp)
WYKONANIE:
Olej, kakao i ksylitol wkładamy do miski i rozpuszczamy w kąpieli wodnej.Dokładnie mieszamy-około 15 min.Czekamy jak nieco ostygnie -cały czas mieszając.Masę wylewamy do foremki -posypujemy dodatkami jakie wybierzemy i wkładamy do lodówki na godzinę.
BIAŁA CZEKOLADA O SMAKU ORZECHOWYM Z TRUSKAWKAMI
SKŁADNIKI:
część stała z 1 puszki mleczka kokosowego
2-3 łyżki masła orzechowego
syrop klonowy/miód lub inne słodzidło, opcjonalnie
owoce pokruszone mrożone truskawki lub inne owoce
WYKONANIE:
Mleczko i masło pogrzej w garnuszku na gazie. Dodaj słodzidło. Wymieszaj. Wylej masę do silikonowej formy np. 20cm x 20cm. Posyp pokruszonymi malinami i wstaw do zamrażarki, najlepiej na noc. Gotowe.
Forma tak naprawdę może być dowolna. Jeśli nie masz silikonowej, to wyłóż ją papierem do pieczenia.
Przechowujemy w zamrażarce.
GOFRY KUKURYDZIANE
SKŁADNIKI:
2 jajka
40g mąki kukurydzianej
miarka odżywki białkowej
woda
WYKONANIE:
Białka ubijamy na pianę, dodajemy żółtka cały czas ubijając. Dodajemy resztę składników i stopniowo wlewamy wodę cały czas mieszając, aż utrzymamy puszystą płynną konsytencję jak na naleśniki. Przelewamy do natłuszczonej gofrownicy.
Z śliwkami, porzeczkami, polewą z masła
BANANOWE FIT GOFRY 4 SZT
SKŁADNIKI:
1 banan
1/2 szklanki mąki ryżowej
1 jajko
1 łyżeczka proszku do pieczenia
3 łyżki jogurtu greckiego
cynamon
WYKONANIE:
Banana rozgnieść. Dodać pozostałe składniki. Wymieszać. Wlać do silikonowej formy na gofry i piec około 25 minut w rozgrzangm piekarniku w tem.180 stopni albo przygotować w gofrownicy
GOFRY KAKAOWE
SKŁADNIKI:
2 jajka
40g mąki kukurydzianej
1,5 łyżeczki kakao
1/2 szklanki mleka
łyżka miodu
pół łyżeczki pdp.
WYKONANIE:
Wszystko ze sobą wymieszać i do gofrownicy. Podałam z jogurtem naturalnym i owocami
MIGDAŁOWE GOFRY
SKŁADNIKI:
70 g mleka migdałowego lub wody
70 g mleka kokosowego ( najlepiej kartonika min 80% kokosa w składzie)
100 mąki orkiszowej jasnej
15 g mąki kokosowej
1 łyżka erytrolu zmielonego na puder
20 g masła klarowanego
1 jajko
1 łyżeczka proszku do pieczenia
WYKONANIE:
Wszystkie składniki dokładnie mieszamy i wlewamy do formy do pieczenia i pieczemy ok 20 min w piekarniku nagrzanym do 200 st. lub pieczemy w lekko natłuszczonej gofrownicy
KAKAOWY OMLET ZE ŚMIETANOWYM SERKIEM I OWOCAMI
SKŁADNIKI:
1 jajko
20g odżywki białkowej
20g mąki
1 łyżeczka kakao
20g jogurtu naturalnego
pół łyżeczki proszku do pieczenia-owoce , masł orzechowe ,jogurt lub inne dodatki
WYKONANIE:
Wszystkie składniki mieszamy dokładnie razem z 1-2 łyżkami wody i smażymy omleta pod przykryciem z obu stron na małym ogniu.
OMLET JAGLANO - OWSIANY
SKŁADNIKI:
2 jajka
30g mąki jaglanej
20g mąki owsianej
2 łyżeczki kakao
2 łyżki miodu lub innego slodzika
proszek do pieczenia (ciut)
20g jogurtu greckiego
troche mleka lub wody.
WYKONANIE:
Białka ubić na sztywną piane, następnie dodać do nich żółtka cały czas miksując. Potem dodac mąki, kakao, miód, pdp , jogurt grecki, mleko i delikatnie wymieszać. Smażyć na suchej patelni lub na odrobinie oleju kokosowego.
SERNIKOWE LOVE
SKŁADNIKI
1 czubata szklanka twarogu mielonego (użyłam z wiaderka)
2 jajka
1 budyń w proszku
2 łyżki ksylitolu.
WYKONANIE:
Białka ubijamy na sztywną pianę, resztę składników dokładnie mieszamy i delikatnie łączymy z ubitymi białkami (leniuchy zamiast ubijać białka, mieszają wszystkie składniki i dodają 1 łyżeczkę proszku do pieczenia). Smażymy placuszki na niskiej mocy palnika
JOGURTOWO KUKURYDZIANE Z MALINAMI
SKLADNIKI:
250 ml jogurtu naturalnego gęstego
4 jajka
4 łyżki mąki kukurydzianej
4 łyżki ksylitolu
2 garści mrożonych malin.
WYKONANIE:
Białka oddzielamy od żółtek i ubijamy na sztywną pianę. Jogurt miksujemy z żółtkami, ksylitolem i mąką. Dodajemy maliny i ubite białka, delikatnie łączymy. Ciasto przelewamy do formy (21 cm) wyłożonej papierem do pieczenia tylko na dnie. Pieczemy około 40 minut w 180*C
ŚNIADANIOWY" KRUSZON "
2 jajka
30 g mąki kokosowej
1 łyzka miodu
0.5 łyzeczki oliwy z oliwek
jogurt naturalny lub kokosowy
owoce
WYKONANIE:
Jajka ubij na piane -dodaj mąke oraz miód i wymieszaj.Na rozgrzana patelnie wlej wymieszane składniki i zarumien z jednej a nastepnie z drugiej strony_jesli sie pokruszy to normalne .Pkrusz i prekładaj w miseczce na przemiennie -omlet ,jogurt oraz owoce.
ZAPIEKANA OWSIANKA PROTEINOWA (2 porcje)
2 banany,
6 łyżek płatków owsianych
2 miarki odżywki białkowe o smaku czekoladowym (można zastąpić 2 łyżkami dowolnej mąki i dosłodzić)
2 łyżki dobrego kakao
4 łyżki mleka/wody
1 łyżeczka proszku do pieczenia.
WYKONANIE:
Banany rozgniatamy widelcem i łączymy z resztą składników. Dwie kokilki (10 cm) smarujemy olejem kokosowym i napełniamy masą. Pieczemy 30 minut w 170*C
CZEKOLADOWO-BUDYNIOWE NALEŚNIKI
1opakowanie czekoladowego budyniu bez cukru
2 jajka
odrobina mleka kokosowego lub wody (do uzyskania konsystencji ciasta nalesnikowego )
WYKONANIE:
Wszystko mieszamy i smażymy naleśniki .
NALEŚNIKI SNICKERS
SKŁADNIKI:
1 jajko
40g budyniu krówkowego/toffi bez cukru (proszku)
2 łyżki wody
* słodzidło według uznania, ja nie używam
Wszystko razem blendujemy i smażymy 2 duże naleśniki.
Nadzienie:
1 skyr naturalny lub inny serek naturalny (150g)
2 łyżeczki syropu klonowego lub innego słodzidła
2 łyżeczki masła orzechowego
2 łyżki mleka roślinnego lub wody
Wszystko razem dokładnie mieszamy i smarujemy naleśniki.
Wierzch:
2 kostki gorzkiej czekolady
3-4 łyżeczki mleka roślinnego
orzeszki
WYKONANIE:
Czekoladę roztapiamy w mikrofali z mlekiem, lepiej najpierw dodać mniej, a gdyby polewa była za gęsta, to dodajemy jeszcze po łyżeczce mleka, aż konsystencja będzie płynna. Polewamy naleśniki, posypujemy orzeszkami o gotowe!
NALEŚNIKI BOUNTY
Składniki na 6 naleśników:
4 szt jajo kurze
2 łyżki cukier kokosowy (lub inne słodzidło)
40 g budyń czekoladowy w proszku
40 g mąka orkiszowa jasna
10 g kakao niesłodzone
sól - 1 szczypta
ekstrakt waniliowy - kilka kropel
150 g mleko
500 g twaróg sernikowy
50 g wiórki kokosowe
20 g erytrol
WYKONANIE:
Jaja ubić razem z cukrem kokosowym (erytrolem, ksylitolem, cukrem trzcionowym albo zwykłym), budyniem, mąką, kakao, solą, ekstraktem waniliowym (najlepiej domowym) i mlekiem. Smażyć na patelni lekko przetartej tłuszczem. Twaróg wymieszać z wiórkami kokosowymi i erytrolem (albo innym słodzidłem). Masą posmarować naleśniki, zawinąć.
NALEŚNIKI OREO PRANUT BUTTER (2 szt)
SKŁADNIKI:
1 jajko
30g kakaowego proszku budyniowego bez cukru
15g mąki(jaglana, ryżowa, kukurydziana, migdałowa, pełnoziarnista, gryczana,bezglutenowa)
2-3 łyżki wody
Wszystkie składniki dokładnie razem mieszamy i smażymy naleśniki
Nadzienie:
1 skyr naturalny lub serek/jogurt grecki
1 łyżeczka masła orzechowego
1 łyżka słodziła
Skyr mieszamy z masłem orzechowym, słodzidłem i smarujemy naleśniki.
Polewa:
1 łyżeczka masła orzechowego + 2 łyżki mleka roślinnego
1 kostka gorzkiej czekolady + 1 łyżka mleka roślinnego
W jednym naczyniu rozpuszczamy czekoladę z mlekiem, a w drugim rozrabiamy masło orzechowe na polewę, gdyby nie chciało się dokładnie rozmieszać, też można lekko podgrzać w mikrofali. Polewamy naleśniki i gotowe
KARMELOWE NALŚNIKI
SKŁADNIKI:
1 jajko
30g proszku budyniowego bez cukru o smaku krówki (znajdziecie w kauflandzie)
15g mąki(jaglana, ryzowa, pełnoziarnista, kukurydziana itp.)
3-4 łyżki wody
WYKONANIE:
Składniki na ciasto dokładnie razem mieszamy lub blendujemy i smażymy dwa duże naleśniki.
Twarożek dyniowy z migdałową nutą:
100g twarogu
2 łyżki dyniowego puree
pół łyżeczki cynamonu
1 łyżeczka masła migdałowego
1 łyżka słodziła
WYKONANIE:
Wszystkie składniki na twarożek blendujemy razem i smarujemy naleśniki. Zwijamy w ruloniki albo składamy w trójkąty, jak kto woli i i na wierzch można dodać jeszcze jakieś owoce.
CYNAMONOWE NALEŚNIKI
SKŁADNIKI :
1 jajko
20g budyniu waniliowego/śmietankowego bez cukru
30g mąki orkiszowej
1/2 łyżeczki cynamonu
100 ml wody
WYKONANIE:
Wszystkie składniki razem blendujemy i smażymy 3 duże naleśniki na lekko otłuszczonej patelni.
Nadzienie:
twaróg z jogurtem i erytrytolem
czekośliwka
jabłka duszone na patelni z odrobiną wody i cynamonem
JAGLANE NALESNIKI
SKŁADNIKI:
1 jajko
100 g maki jaglanej.
100 ml wody gazowanej.
100 ml mleka ryżowego lub innego.
WYKONANIE:
Wszystko mieszamy i smażymy naleśniki.
OWSIANE PLACUSZKI
2 jajka
30g płatków owsianych błyskawicznych
15g mąki owsianej
15g odżywki bialkowej (możesz pominąć i dodać dodatkowe 15g mąki owsianej)
100ml mleka lub bez mleka
5-10g ksylitol
WYKONANIE:
Podane składniki wymieszaj i odstaw na ok 5-10mi.Na Rozgrzana patelnię wklej trochę masy.Usmaż placuszki .Ddaj do nich ulubione dodatki
PLACUSZKI PROREINOWE Z NASIONAMI CHIA
SKŁADNIKI:
1 jajko
1 banan
2 miarki odżywki białkowej (można zastąpić mąką i dosłodzić)
4 łyżki ulubionej mąki ( ryżowa,kukurydziana,bezglutenowa)),
5 łyżek mleka/wody,
1 łyżka nasion chia
1 łyżeczka proszku do pieczenia.
WYKONANIE:
Banana rozgniatamy widelcem, łączymy z pozostałymi składnikami i smażymy placki.
POLEWA : 1 miarka odżywki białkowej o smaku waniliowym
PLACUSZKI BANANOWE ZE SZPINAKIEM
1 szt banan
2 garści szpinak
2 szt jajo - 2 sztuki
1 łyżeczka syrop klonowy (lub inne słodzidło)
sól - szczypta
ekstrakt waniliowy - kilka kropel
20 g mąka kokosowa
2 łyżki amarantus ekspandowany )
40 g mąka ziemniaczana
1/2 łyżeczki proszek do pieczenia
4 łyżki mleko roślinne (u mnie kokosowe)
dowolne dodatki(owoce, masło orzechwe, czekoladowe....)
WYKONANIE:
Jajka rozbić, dodać banana, szpinak, słodzidło, szczyptę soli. Zblendować. Dorzucić mąkę, mleko, proszek do pieczenia. Zmiksować. Smażyć pod przykryciem, na rozgrzanej patelni (lekko przetartej tłuszczem). Podawać z dodatkami
KASZA JAGLANA ZAPEKANA Z JABŁKIEM I BANANEM
200g sucha kasza jaglana
200ml mleko kokosowe
110 ml wody
1/4 łyżeczki soli 1/4 łyżeczki
2 łyżki cukier kokosowy
3 szt jabłko
1 łyżeczka cynamon
2 szt banan
1 łyżeczka opcjonalnie miód lub syrop klonowy
WYKONANIE:
Kaszę jaglaną podprażyć na suchej patelni, przelać wodą i przełożyć do garnka. Zalać mlekiem kokosowym i wodą. Dodać sól i cukier kokosowy (lub inne dowolne słodzidło). Ugotować - trzeba pilnować by kasza się nie przypaliła!!! W razie potrzeby podlać wodą. Jabłka zetrzeć na tarce, banany "udeptać" (opcjonalnie można wymieszać z miodem albo syropem klonowym). Gdy kasza będzie już ugotowana, połowę wyłożyć do naczynia żaroodpornego. Na niej ułożyć starte jabłka i posypać cynamonem. Następnie wyłożyć drugą połowę kaszy, a na niej banany. Posypać cynamonem. Zapiekać w piekarniku w 200C przez 20 minut.
Najlepiej smakuje na ciepło
TRUFLE ORZECHOWE
SKŁADNIKI:
8 łyżek mąki migdałowej
daktyle 30 sztuk
3 łyżki masła orzechowego
polewa opcjonalnie: gorzka czoko i olej kokosowy
WYKONANIE:
Daktyle zalej gorącą, przegotowaną wodą i odstaw na ok.30min. Odsącz i zblenduj. Dodaj mąkę i masło. Wymieszaj. Utwórz z masy kulki. Możesz je obtoczyć w mące orzechowej, wiórkach kokosowych lub oblać polewą czekoladową. Przechowuj w lodówce.
FIT FERRERO ROCHER
SKŁADNIKI:
250 gmasła z orzechów laskowych
150 gwiórków kokosowych
7 -8 szt wafli ryżowych Erytrytol lub ksylitol zmielony na puder ok 180 g ( najlepiej spróbować masy )
4 łyżki kakao
łyżka oleju kokosowego
WYKONANIE:
Wszystko miksujemy i z powstałej masy lepimy kulki .
Masa jest dość sypka ( można ja na trochę włożyć do lodówki ) i trzeba mocniej ścisnąć by zrobić kulkę ale po kilku sztukach dojdziecie do wprawy
NUGATOWE KULKI
SKŁADNIKI:
200 g masła orzechowego
70 g komosy ekspandowanej
10 g sproszkowanej borówki
100 g wiorkow kokosowych
70 ml wody
aromat nugatowy jesli mamy
WYKONANIE:
Wszystkie składniki miksujemy na gładka masę i lepimy kulki.
KOKOSOWO _POMARAŃCZOWE KULKI
SKŁADNIKI:
80 g kaszy jaglanej (przed ugotowaniem),
2 szklanki napoju roślinnego lub wody,
1/2 szklanki mąki kokosowej lub wiórków kokosowych + do posypania,orzechów włoskich
1 łyżka soku z pomarańczy
1 łyżeczka skórki z pomarańczy
1 łyżka miodu.
WYKONANIE:
Kaszę jaglaną opłucz zimną wodą. W rondelku ugotuj kaszę z napojem roślinnym na małym ogniu przez około 10-15 minut. (często mieszając, aby się nie przypaliła). Lekko ostudzoną kaszę połącz z mąką kokosową, dodaj skórkę z pomarańczy, sok, miód i zblenduj na jednolitą masę. Uformuj kulki i obtocz wiórkami kokosowymi*. Odstaw do lodówki na 20 minut i gotowe. Jeżeli kasza będzie za rzadka to dodaj więcej wiórków kokosowych , mąki kokosowej lub orzechów włoskich
BATONY DAKTYLOWE
SKŁADNIKI:
2 szklanki daktyli
2 łyżki oleju kokosowego lub masła klaroanego
2 łyżki masła orzechowego
4 łyżki dobrego kakao
WYKONANIE:
Daktyle zalewamy gorącą wodą i odstawiamy na 10 minut. Odcedzamy, dodajemy olej kokosowy, masło/tahini i blendujemy na gładką masę. Mieszamy z kakao i formujemy batoniki (albo kulki).,ożna rozpuścic w kapieli wodnej gorzka czekoladę i oblać batony lub kulki
BANANOWA GRANOLA -mega chrupiąca
SKŁADNIKI:
1 szklanka płatków owsianych
1 łyżeczka miodu
1 łyżeczka masła
1 duży banan
DODATKI:
2 łyżeczki słonecznika
3 kostki gorzkiej czekolady
1 garść żurawiny
1 garść orzechów
1 garść migdałów
WYKONANIE:
Banana blendujemy z miodem i masłem. Wsypujemy płatki I resztę składników jakie chcemy dodać. Wykładamy na blaszkę z papierem do pieczenia i pieczemy w 160 st przez 30 minut. Mieszamy co 10 minut zeby granola równomiernie się upiekła. Wyjmujemy i studzimy. Dodajemy posiekaną czekoladę i żurawinę.
SZARLOTKA KOKOSOWA Z BUDYNIEM I KRUSZONKĄ
SKŁADNIKI NA SPÓD :
1 szklanka mąki kokosowej
2 jajka
3 łyżki oleju kokosowego w formie stałej lub oliwy z oliwek
2-3 łyżki ksylitolu
pół łyżeczki proszku do pieczenia
8 dużych jabłek
1 op.budyniu bezgluenowego oraz bez cukru o smaku waniliowym
cynamon
WYKONANIE:
Ze wszystkich składników zagniatamy ciasto, zawijamy w folię i wstawiamy do lodówki.Smażymy na suchej patelni do momentu aż puszczą soki i zaczną się rozpadać. Słodzimy do smaku ksylitolem i posypujemy dowolnie cynamonem/możemy dodać bakalie lub orzechy.
KRUSZONKA : 4 łyżki mąki kokosowej
1 jajko
1-2 łyżki ksylitolu
1 łyżka oleju kokosowego w formie stałej
Schłodzonym ciastem wylepiamy dno formy (21 cm) wyłożonej papierem do pieczenia i zapiekamy przez 15 minut w 180*C. Następnie układamy usmażone jabłka (lekko dociskamy), wylewamy budyń i posypujemy kruszonką. Całość pieczemy jeszcze przez 20 minut.
ROLADA
2 jajka
2 łyżki mąki ryżowej (30g)
łyżeczka ksylitolu/erytrytolu/cukru
niecała łyżeczka roztopionego tłuszczu - u mnie olej kokosowy
szczypta proszku do pieczenia
WYKONANIE:
Białka ubijamy, dodajemy żółtka i resztę składników. Masę przekładamy do dowolnej formy (u mnie po prostu uformowany kwadrat na blaszce z papierem do pieczenia. Pieczemy 10-15 minut w 180*C.
Wyciągamy, smarujemy nadzieniem i zawijamy W środku może być np. twarożek,bita smietana , nutella lub inne dodatki
BROWNIE ORZECHOWE
SKŁADNIKI:
2 szklanki dowolnych orzechów
3 łyżki dobrego kakao
3 łyżki mleka
3-4 łyżki miodu.
WYKONANIE:
Orzechy mielimy na mąkę. Następnie wszystkie składniki łączymy ze sobą i przekładamy do formy (17 cm) wyłożonej papierem do pieczenia (samo dno). Pieczemy 15-20 minut w 180*C. Zostawiamy w piekarniku do ostygnięcia
SERNIK MICHAŁEK
SKŁADNIKI NA SPÓD:
200g mąki -gryczanej, owsianej, bezglutenowej (do wyboru)
100g ksylitolu
20g kakao
90g jogurtu naturalnego
80g masła orzechowego
2 żółtka (białka potrzebne do masy )
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
szczypta soli
SKŁADNIKI NA MASĘ :
350g twarogu
2 białka jaj ( pozostałe po wykonaniu spodu)
1jajko
50ml mleka
100 ksylitolu
40g waniliowego budyniu nbez cukru
3 krople aromatu waniliowego
WYKONANIE:
Wszystkie składniki zagniatamy -dzielimy na diwe części.Jedna cześc chowamy do zamrazarki w celu schłodzenia-drugą wylepiamy nasmarowana olejem foremkę.
Składniki na masę- wszystkie składniki oprócz budyniu miksujemy na jednolita masę-na koniec dokładamy budyń i znów blenderujemy.
Tak przygotowaną masę wylewamy na przygotowany spód.Sernik wstawiamy do nagrzanego piekarnikado 180c i pieczemy ok 15 min -po czym dodajemy drugą połowę ciasta (ta ktora była w zamrażarce)startą na tartce i znów pieczemy 30 min.Gdy sie upiecze zostawiamy d całkowitego wystygnięcia
SZARLOTKA
NADZIENIE :
12 małych jabłek
2 łyżki ksylitolu
1 łyżka cynamonu
sok wyciśnięty z połowy cytryny.
WYKONANIE:
Jabłka obieramy i kroimy w kostkę, smażymy na suchej patelni z resztą składników do momentu, aż jabłka zaczną się rozpadać.
CIASTO :
2 szklanki mąki (u mnie 1 szkl. mąki gryczanej + pół szkl. mąki kukurydzianej + pół szkl. mąki żytniej)
2 jajka,
pół szklanki roztopionego oleju kokosowego lub masła klarowanego
3 łyżki ksylitolu
pół łyżeczki proszku do pieczenia.
WYKONANIE:
Wszystkie składniki zagniatamy w gładkie ciasto. Dzielimy na dwie części (1/3 i 2/3). Mniejszą wkładamy do lodówki a większą rozwałkowujemy i wykładamy dno i boki formy (21 cm, wyłożonej papierem do pieczenia tylko na dnie). Zapiekamy 15 minut w 180*C, wykładamy przygotowane jabłka i ścieramy na tarce schłodzone ciasto. Pieczemy 30 minut
SERNIK RAFFAELLO
SKŁADNIKI:
70 g maki kokosowej
60 g maki ryżowej
1 jajko
60 g ksylitolu
pół łyżeczki sody
75 g zimnego masła
50 g płatków migdałów
WYKONANIE:
Masło ucieramy z ksylitolem ,dodajemy pozostałe składniki i miksujemy na jednolita masę która wykładamy dno formy . Wkładamy do lodówki w tym czasie przygotowujemy masę serowa :
Składniki na masę serową:
750 g twarogu półtłustego
3 jajka
1 opakowanie budyniu waniliowego bez cukru (dodajemy proszek do masy serowej)
100 g wiórków kokosowych
250 g mleka kokosowego z kartonika
150g erytrytolu .
opcjonalnie aromat kokosowy
WYKONANIE:
Ser utrzeć z żółtkiem ,dodac budyń ,mleko kokosowe,wiorki kokosowe i zmiksować na gładką masę.
Wybrany słód (np erytrytol zmiksować na pył ) i dodać fo masy .
Białka ubić na pianę i delikatnie wymieszać z masa serową( ale można tez dac całe jajka bez ubijania białek -tez będzie ok
Gotową masę przełożyć na kokosowy spod .Posypac płatkami migdałów i chipsami kokosowymi . Piec w piekarniku rozgrzanym do temperatury 170-180 stopni Celsjusza przez około 60 minut, a następnie uchylić odrobinę drzwiczki i pozostawić do ostygnięcia. Udekorować wcześniej przygotowanymi kulkami fit raffaello
CIASTO Z TRUSKAWKAMI Bez Cukru Bez Glutenu
SKŁANIKI:
170g mąki ryżowej
90g zmielonych migdałów
250ml mleka
100g ksylitolu (lub innego słodzika, może być cukier kokosowy, cukier zwykły)
2 łyżeczki proszku do pieczenia bez glutenu
60ml oleju
2 łyżeczki ekstraktu waniliowego
200g umytych truskawek, bez szypułek
2 garście płatków migdałowych do posypania
WYKONANIE:
1. Do miski wyspać mąkę, dodać zmielone migdały, proszek do pieczenia, ksylitol i wymieszać łyżką.
2. Do drugiej miski wlać mleko, dodać olej, ekstrakt waniliowy i wymieszać. Do suchych składników dodać mokre i wymieszać dokładnie łyżką do połączenia składników.
3. Ciasto przełożyć do keksówki o wymiarach 25x12cm wyłożonej papierem do pieczenia, wyrównać (ciasto jest rzadkie, patrz FILM). Na wierzchu poukładać przepołowione truskawki i posypać płatkami migdałowymi.
4. Blaszkę wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec w temperaturze 180C na funkcji góra – dół przez około 50 minut. Piekłam na najniższym poziomie piekarnika. Po wyjęciu z piekarnika odstawić do całkowitego ostygnięcia.
CIASTECZKA
OWSIANE CIASTECZKA
SKŁADNIKI:
150 g bananów
100 g płatkow owsianych
50 g masła .
Dodatkowo(opcjonalnie)
20 g gorzkiej czekolady
WYKONANIE:
Wszystkie składniki lekko miksujemy i lepimy kulki które rozpłaszczamy w dłoni na kształt ciasteczka. Pieczemy ok 15-18 min w 180 st.
MOCNO CZEKOLADOWE CIASTECZKA
SKŁADNIKI:
3 duże łyżki masła klarowanego
1/3 (lub więcej) szklanki ksylitolu
1 duże jajko,
3/4 szklanki dobrego kakao
3 łyżki mąki ryżowej
50g dobrej gorzkiej czekolady
garść orzechów nerkowca
1 łyżeczka proszku do pieczenia.
WYKONANIE:
Masło rozpuszczamy i dokładnie mieszamy z cukrem, kakao, mąką, jajkiem i proszkiem. Na koniec wsypujemy posiekaną czekoladę i orzechy (ja zostawiam odrobinę na wierzch) i łączymy. Formujemy około 10 ciastek na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i pieczemy około 20 minut w 180*C.
KRUCHE CIASTKA ORZECHOWE
SKŁADNIKI:
4 czubate łyżki masła orzechowego z kawałkami orzechów
4-6 łyżek miodu,
4-5 łyżek mąki ryżowej
1 łyżeczka proszku do pieczenia + dodatki (wiórki, bakalie, orzechy albo tak jak u mnie 50g posiekanej czekolady 80%).
WYKONANIE:
Wszystkie składniki łączymy, otrzymaną masę dzielimy na 16 części. Formujemy kuleczki i spłaszczamy je dłonią. Pieczemy 15-20 minut w 170*C.
TARTY
TARTA KINDER BUENO
Składniki na spód:
100 g mąki gryczanej
80 g mąki ryżowej
100 g masła ▪️30 g zmielonych orzechów laskowych ( dostępne np. w Lidlu lub można samemu zmielić)
2 łyżki kakao
3 łyżki erytrolu
szczypta soli
WYKONANIE:
Wszystkie składniki miksujemy, zagniatamy ciasto i oblepiały nim dno i boki formy i pieczemy 15-20 min w 180 st
Składniki na krem:
250 g serka ricotta
250 g twarogu półtłustego
50 g masła z orzechów laskowych
100 g erytrolu lub 50 g erytrolu i 75 g białej czekolady
łyżka mąki kokosowej
Jeśli robimy wersje z czekoladą to rozpuszczamy ja w kąpieli wodnej i miksujemy z pozostałymi składnikami na gładka masę, która wykładamy na upieczony spód . Posypujemy zmielonymi orzechami laskowymi i opcjonalnie ozdabiamy wafelkami