Strona korzysta z plików cookies w celu realizacji usług i zgodnie z Polityką Plików Cookies.
Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do plików cookies w Twojej przeglądarce

PONIŻEJ ZNAJDZIECIE KILKA POMYSŁÓW NA TANIE, SZYBKIE A PRZEDE WSZYSTKIM ZDROWE DANIA :)


FIT SŁODKOŚCI

 

 

LODY BANANOWO-ORZECHOWE

2 banany

2 łyżki masła orzechowego

dodatki do lodów:

orzechy, czekolada,rodzynki

 WYKONANIE:

Obieramy banany ze skórki-kroimy na plasterki i wrzucamy do zamrazarki na pare godzin.Wyciagamy i blenderujemy z masłem orzechowym.Na koniec dodajemy orzechy, czekoladę lub inne dodatki

 

BUDYŃ JAGLANY

 

SKŁADNIKI:
50g suchej kaszy jaglanej
 100 ml wody
 200 ml mleka roślinnego
 10g odżywki białkowej u mnie o smaku słonego karmelu (odżywkę można zastąpić słodzidłem i opcjonalnie aromatem)
 1 łyżeczka kakao
 
WYKONANIE:
Wodę i 100 ml mleka zagotowujemy, a następnie dodajemy kaszę. Kiedy wchłonie cały płyn, zdejmujemy z ognia, dodajemy resztę mleka, odżywkę lub słodzidło i kakao, blendujemy na gładką masę i gotowe.Na wierzch można dodać owoce, granolę lub orzechy i pestki, masło orzechowe oraz jogurt naturalny połaczony z odżywka białkowa,

 

CZEKOLADOWY HUMUS

 

400 g ciecierzycy z puszki

3 1/2 łyżki miodu

3 łyżki kakao

2 łyżki wody

1 łyzeczka wody

szczypta cynamonu

szczypta soli

WYKONANIE:

Ciecierzycę z puszki odlewamy z płynu i płuczemy trzykrotnie w zimnej wodzie.Odsączamy i przekładamy do blendera razem ze wszystkimi składnikami.Blenderujemy na gladka masę-ewentualnie mozna dodać odrobinę wody.Gotowe przechowujemy w lodówce.

 

TARTA ŚLIWKOWA

 

SKŁADNIKI :

250g mąki orkiszowej lub bezglutenowej

125g masła

50g ksylitolu

3 łyżki zimnej wody

1 żółtko

szczypta soli

WYKONANIE:

Wyrobić krótko ciasto i odłożyc do lodówki na 1 h

ŚRODEK:

500-600 g śliwek lub innych owoców(jabłka, gruszki)

50 g ksylitolu lub brązowego cukru

2 łyzki mąki ziemniaczenej

2 łyżki soku z cytryny

40 g zmielonych pistacji (mozna bez)

WYKONANIE:

Śliwki wymieszac z ksylitolem, sokiem z cytyny i mąką ziemniaczaną.Odstawic na ok 15 min

Wyjąć ciasto z lodówki -rozwałkować -wyłożyc pistacje na srodek.Wyłożyc pokrojone śliwki na wierzch.Piec 30 min w temp 180stC

 

 

SERNIK MICHAŁEK

 

SKŁADNIKI NA SPÓD:

200g mąki -gryczanej, owsianej, bezglutenowej (do wyboru)

100g ksylitolu

20g kakao

90g jogurtu naturalnego

80g masła orzechowego

2 żółtka (białka potrzebne do masy )

1/2 łyżeczki proszku do pieczenia

szczypta soli

SKŁADNIKI NA MASĘ :

350g twarogu

 

2 białka jaj ( pozostałe po wykonaniu spodu)

1jajko

50ml mleka

100 ksylitolu

40g waniliowego budyniu nbez cukru

3 krople aromatu waniliowego

WYKONANIE:

Wszystkie składniki  zagniatamy -dzielimy na diwe części.Jedna cześc chowamy do zamrazarki w celu schłodzenia-drugą wylepiamy nasmarowana olejem foremkę.

Składniki na masę- wszystkie składniki oprócz budyniu  miksujemy na jednolita masę-na koniec dokładamy budyń i znów blenderujemy.

Tak przygotowaną masę wylewamy na przygotowany spód.Sernik wstawiamy do nagrzanego piekarnikado 180c i pieczemy ok 15 min -po czym dodajemy  drugą połowę  ciasta (ta ktora była w zamrażarce)startą na tartce i znów pieczemy 30 min.Gdy sie upiecze zostawiamy d całkowitego wystygnięcia

 

 

FIT JEŻYKI

1 jajko
75g mąki ryżowej
20g mąki kokosowej
10g masła klarowanego/oleju kokosowego
15g syropu klonowego/miodu
łyżka erytrytolu

WYKONANIE:
Masło rozpuszczamy. Wszystkie składniki umieszczamy w misce i wyrabiamy ciasto. Odstawiamy na moment, aby mąka wciągnęła wodę. Formujemy ciasteczka. Wyszło mi 6 dużych kółek.
Pieczemy 11-13min w 180*C
Krem:
50g daktyli
25g masła orzechowego (użyłam z nerkowców)
15g dowolnych orzechów
20g rodzynek
Daktyle zalewamy wrzątkiem i odstawiamy na co najmniej pół godziny. Po tym czasie odlewamy wodę, dodajemy masło orzechowe i blendujemy do powstania gładkiej masy. Masę wykładamy na wcześniej upieczone ciastka.
Rodzynki i orzechy siekamy na drobne kawałki i posypujemy nasze ciastka
Polewa:
50g gorzkiej czekolady
15g masła klarowanego/oleju kokosowego
Czekoladę i masło rozpuszczamy w kąpieli wodnej. Polewamy nasze ciastka i odstawiamy do lodówki.
Wyszło mi 6 dużych ciastek.

KAKAOWE BABECZKI

2 jajka
100g mąki (dałam zmielone płatki ryżowe)
duży banan (100g)
15g masła klarowanego (może być olej kokosowy)
25g masła orzechowego
płaska łyżeczka proszku do pieczenia
słodzidło
20g kakao

WYKONANIE:
Masło klarowane rozpuszczamy, banana rozciapujemy widelcem. Wszystkie składniki blendujemy do powstania jednolitej masy. Masę przelewamy do foremek.
Pieczemy 25min w 180*C (WYCHODZI OK 9 BABECZEK )

 

BABECZKI CYTRYNOWO-JOGURTOWE

3 jajka
100g mąki kukurydzianej
100g gęstego jogurtu naturalnego (np skyr)
3 spore łyżki soku z cytryny/limonki
słodzidło
płaska łyżeczka proszku do pieczenia

WYKONANIE:
Białka ubijamy na sztywno, dodajemy resztę składników i miksujemy na najmniejszych obrotach tylko do powstania jednolitej masy
(bez ubijania białek też wyjdzie, tylko będzie niższe).
Pieczemy 40min w 180*C

Polewa(opcjonalnie):
15g białej czekolady
8g masła klarowanego
Masło z czekoladą rozpuszczamy w kąpieli wodnej i polewamy ciasto. Na wierzchu posypałam jeszcze startą gorzką czekoladą

 


CAKE POPSY

Składniki:
1 opakowanie serka mascarpone
1 opakowanie herbatników lub biszkoptów bez cukru
miód ( według uznania )
2 tabliczki czekolady

Sposób przygotowania:
do naczynia wrzucamy serek mascarpone, rozkruszamy herbatniki ( lub biszkopty ), dodajemy miód i całość mieszamy.
Następnie robimy dowolnej wielkości kulki i wkładamy je na 15 - 20 minut do lodówki.
Po tym czasie schłodzone kulki polewamy rozpuszczoną wcześniej czekoladą.
Można je dodatkowo udekorować np. posypką, orzechami, płatkami migdałowymi, wiórkami kokosowymi itp.
Całość ponownie wkładamy do lodówki w celu zastygnięcia czekolady.
___________________________________________________________________________________________________________________________

MINI TARTY

Składniki:
1 szklanka mąki ( jak zawsze najlepiej pomieszać ryżową/jaglaną/owsianą, może też być pszenna )
1/4 szklanki oleju kokosowego
3 łyżki cukru brązowego (4-5 łyżek ksylitolu)
szczypta soli
owoce ( u mnie maliny ), dżem, itp...

Sposób przygotowania:
Wszystkie składniki mieszamy i wyrabiamy ciasto. Wkładamy na godzinę do lodówki.
Wałkujemy ciasto grubości około jednego centymetra i wycinamy ciasto w kształcie naszej foremki ( zostawiamy trochę ciasta na udekorowanie ).
Pieczemy w 190 stopniach przez 15 minut, wyjmujemy i nakładamy owoce lub dżem, przyozdabiamy pozostałym ciastem.
Tarty pieczemy przez kolejne 15 minut i gotowe.
Aby zrobić warkocz wycinamy 3 paski o szerokości 2 cm, rolujemy je i pleciemy warkocze. Odcinamy początek i koniec i rozkładamy na cieście.
Miejsce łączenia najlepiej przykryć dowolnym kształtem wyciętym z ciasta. Ciasto przed włożeniem tart do piekarnika możemy posmarować żółtkiem.
___________________________________________________________________________________________________________________________

SERNIKOWE LOVE

Składniki:
1 czubata szklanka twarogu mielonego ( użyłam z wiaderka )
2 jajka, 1 budyń w proszku
2 łyżki ksylitolu

Sposób przygotowania:
Białka ubijamy na sztywną pianę, resztę składników dokładnie mieszamy i delikatnie łączymy z ubitymi białkami.
Dla leniuszków - zamiast ubijać białka, mieszamy wszystkie składniki i dodajemy 1 łyżeczkę proszku do pieczenia.
Smażymy placuszki na niskiej mocy palnika.
___________________________________________________________________________________________________________________________

PUDDING CHIA

Składniki:
1 szklanka dowolnego mleka
4 - 6 łyżeczek nasion chia

Sposób przygotowania:
Mieszamy mleko z nasionami i odstawiamy do lodówki na całą noc, najlepiej zamieszać kilka razy przed pójściem spać.
Możecie dodać miód, cynamon lub kakao, opcji jest wiele. Ja wymieszałam z rozgniecionymi malinami.
___________________________________________________________________________________________________________________________

CIASTO POMARAŃCZOWE

Składniki:
2 małe pomarańcze
4 jajka ( białka i żółtka oddzielnie )
5 - 6 łyżek ksylitolu
1,5 szklanki mąki ( u mnie mix ryżowej, kukurydzianej i jaglanej )
3 łyżki oleju kokosowego
1 łyżeczka proszku do pieczenia

Sposób przygotowania:
Pomarańcze myjemy, wkładamy do garnka, zalewamy wodą i gotujemy ok. 60 minut. Studzimy.
Kroimy na kawałki i blendujemy z olejem kokosowym na gładką masę.
Białka ubijamy na sztywną pianę, dodajemy ksylitol łyżka po łyżce ciągle miksując.
Następnie wlewamy żółtka i jeszcze chwilę ubijamy.
Na koniec dodajemy mąkę i masę pomarańczową, delikatnie mieszamy.
Ciasto wlewamy do formy ( 21 cm ) wyłożonej papierem do pieczenia ( samo dno ).
Pieczemy ok. 70 minut w temperaturze 170 stopni.
____________________________________________________________________________________________________________________________

BUŁKI BANANOWO DROŻDŻOWE Z MALINAMI

Składniki na ciasto:
1 saszetka suchych drożdży
1/2 szklanki mleka
1 łyżka cukru / ksylitolu
3 szklanki mąki pełnoziarnistej
1 jajko
2 banany
2 łyżki oleju kokosowego

Składniki na nadzienie:
maliny smażone na suchej patelni z dodatkiem ksylitolu ( równie smaczne będzie nadzienie cynamonowe )
2 łyżki miodu
2 łyżki oleju kokosowego
1 duża łyżka cynamonu

Sposób przygotowania:
Mąkę i drożdże mieszamy w misce. Mleko podgrzewamy z ksylitolem/cukrem i wlewamy do mąki.
Dodajemy rozgniecione widelcem banany, jajko, olej kokosowy i zagniatamy ciasto. Odstawiamy do wyrośnięcia na 30 minut.
Delikatnie rozwałkowujemy w kształt prostokąta ( na 1,5 cm ), smarujemy nadzieniem i zwijamy w roladę.
Kroimy na 9 części, układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i pieczemy około 40 minut w 180 stopni.

 

 

CHIPSY BANANOWE

3 banany

3 łyżeczki soku z cytryny

PRZYGOTOWANIE

Rozgrzej piekarnik do 180 stopni .Blachę wyłóż papierem do pieczenia.Banany pokrój w 2mm talarki.Każdy krążek posmaruj sokiem z cytryny i wyłóż na blaszkę.Piecz 15 min lub do momentu kiedy będą złote. Ostudź wtedy- dopiero nabiorą chrupkości.
___________________________________________________________________________________________________________________________

 

ZDROWE POMYSŁY NA OBIADY I KOLACJE

 

CURRY Z MANGO I KURCZAKIEM

Składniki:
1 filet z kurczaka
1 puszka mleczka kokosowego
1 mango
przyprawy ( curry, sól, papryka słodka, papryka chilli, imbir, czosnek, kurkuma, kolendra, rozmaryn )

Sposób przygotowania:
Mięso kroimy w kostkę, przyprawiamy i odstawiamy ( najlepiej przygotować kurczaka i zostawić w przyprawach na noc w lodówce ).
Następnie lekko podsmażamy na oleju kokosowym, dodajemy mleczko i obrane, pokrojone mango.
Gotujemy kilka minut, doprawiamy i GOTOWE :)
____________________________________________________________________________________________________________________________

KURCZAK W CIEŚCIE

Składniki:
1 cały filet z kurczaka - kroimy na większe kawałki, przyprawiamy (solą i pieprzem) i odstawiamy.
2 jajka
4 łyżki mąki kukurydzianej
4 łyżki mleka / wody
przyprawy ( curry, sól, pieprz, imbir, czosnek, kolendra, sezam biały, czarnuszka )

Sposób przygotowania:
Wszystkie składniki łączymy, dodajemy mięso i dokładnie mieszamy.
Smażymy na złoty kolor.
P/S Kurczak jest mega soczysty dzięki powłoczce z ciasta.
____________________________________________________________________________________________________________________________

PALUCHY OWSIANE

Składniki:
około 1,5 szklanki mąki ze zmielonych płatków owsianych
2 jajka
1 kulka sera mozzarella
2 łyżki sezamu
przyprawy ( sól, pieprz kolorowy, papryka słodka, papryka ostra, bazylia, oregano, cząber )
pół łyżeczki proszku do pieczenia

Sposób przygotowania:
Ser ścieramy na tarce, mieszamy z resztą składników i zagniatamy ciasto.
Formujemy wałeczek na grubość małego palca i kroimy w 4 cm paluchy.
Smażymy na oleju kokosowym z każdej strony.
____________________________________________________________________________________________________________________________

KANAPKI NA BUŁCE Z MIKROFALÓWKI

Składniki:
1 jajko
3 łyżki mąki kukurydzianej
1 łyżka mąki kokosowej
1 łyżka masła ghee / oleju kokosowego
3 łyżki mleka
sól do smaku

Sposób przygotowania:
Masło rozpuszczamy i mieszamy z resztą składników.
Masę przekładamy do kokilki nasmarowanej odrobiną tłuszczu i wstawiamy do mikrofalówki na około 2-3 minuty (najwyższa moc).
Przekrawamy na pół i grillujemy + sos jogurtowy z curry, sałata, pomidor, smażone tofu i wczorajszy pieczony kurczak ze skórą.
__________________________________________________________________________________________________________________________

TARTA

Składniki:
1 szklanka mąki żytniej
3 czubate łyżki oleju kokosowego w postaci stałej
2 łyżki mleka
1 jajko
przyprawy ( sól, chili, oregano, tymianek )

Sposób przygotowania:
Z podanych składników zagniatamy ciasto, wykładamy dno i lekko boki formy 21 cm ( papier do pieczenia tylko na dno ).
Wstawiamy na 15 min do lodówki następnie zapiekamy przez 10 minut w temperaturze 180 stopni.

Składniki na nadzienie:
1 łyżka gęstego jogurtu
1 jajko
sól
pieprz

Sposób przygotowania nadzienia:
Na podpieczony spód wylewamy jogurt wymieszany z jajkiem i przyprawami.
Podsmażone warzywa układamy ( kilka pieczarek, cebula, papryka ) i zapiekamy jeszcze przez około 25 minut.

 

BEZGLUTENOWA TORTILLA

500 g mąki ryżowej

1 łyżeczka ziół prowasalskich

1/2 łyżeczki słodkiej papryki

5 łyżek roztopionego oleju kokosowego lub innego

300 ml mleka

mozna dodac troche wody mineralnej gazowanej

Do miski wsypujemy mąkę i przyprawy.Całość mieszamy.Dodajemy olej oraz mleko i miksujemy do uzyskania jednolitej konsystencji.Jeśli ciasto jest zbyt gęste, dolewany troche  gazowanej wody mineralnej.Ciasto smażymy na rozgrzanej patelnitak jak naleśniki.Za każdym razem, gdy nakładamy ciast na patelnię, należy je najpierw przemieszać,aby sie nie rozarstwiło.

 

 

Kontakt...

Telefon: +48 881 505 788
FacebookGoogle +InstagramYouTube

Formularz kontaktowy:

Współpracuję z: